Ska du köpa möbler till badrummet så är det några saker du bör ha koll på. Allt kan med ögat – se fint och exklusivt ut. Men skillnaden ligger under ytan. Här kommer några grundtips för dig som vill göra en bra affär och samtidigt få en ögonfröjd till badrummet.

Badrumsmöbler i massivt trä

Skivmaterial som spånskivor, MDF etc tål inte vatten, fukt eller stora temperatursskillnader. Därför klär producenten in skivorna med laminat, fuktspärr och färg/lack så stänger ute riskerna. Men över tid och slitage så är risken överhängande att skyddet försvinner och får skivorna att svälla. Den enkla lösningen är att från början välja möbler i massivt trä. Då får du en möbel med ett material som stått ute i ett par hundra år och överlevt alla kända väder. En tuff miljö som badrum är därför ingen match. Tvärtom, de blir bara vackrare med åren.

Duobad producerar alla sina badrumsmöbler i massivt trä. Här finns mer information om fördelarna.

Måttanpassade badrumsmöbler

Det finns inte många badrum som håller någon form av standardmått. Så i princip är alla behov unika. Ändå producerar marknaden till 90% möbler i mått som passar producenten. Vill du vara säker på att dina möbler passar så välj en producent som kan erbjuda måttanpassade möbler. Det kan Duobad.

Svensktillverkade badrumsmöbler

Idag bör vi alla välja hållbart och miljövänligt. En enkel tumregel är att välja badrumsmöbler producerade i Sverige, med material från Sverige. Då kapar du långa transporter till Sverige och till dig själv. Du sparar dessutom tid.

Skivmaterial kommer från stockar som sänks ner i gigantiska bad för kokning. Efter kokning så flisas de ner till spån och blandas med lim. Smeten hälls i stora formar som pressas ihop med högt tryck och värme innan de ska torka och härdas.  En lång, kostsam process som slukar mycket energi. Ett mer hållbart och miljömässigt alternativ är att såga svensk kontrollerad skog för produktion av badrumsmöbler. Så gör Duobad från Alsterbro i Småland. De använder dessutom småländsk hantverkstradition som en viktig beståndsdel.

Badrumsinredning i ek

Den ek som Duobad använder till en stor del av sin produktion, har stått ute i 250 år och överlevt både väderkatastrofer och krig. När de nu skördas för att bli badrumsmöbler, så hamnar de i en ny tuff miljö. Men skillnaden jämfört med många andra är att ek åldras med behag. Möbler i ek blir vackrare med åren och har därför ett förnämligt andrahandsvärde.

Badrumsmöbler från Småland

Småländsk hantverkstradition är välkänd både i Sverige och ute i världen. Här finns en kunskap och ett hantverk som förts i arv i århundrande. Det är denna kunskap som skapat många snickerier och producenter som förser svensk möbelindustri med både design och material. Duobad har producerat badrumsmöbler av mycket hög kvalitet i snart 25 år. De möbler som såldes då, lever med all sannolikhet gott idag och i många årtionden till.

Slänga eller sälja dina badrumsmöbler?

Hållbart och miljövänligt handlar även om återbruk och återvinning. Badrumsmöbler i massivt trä lever så länge du vill ha dem. Därefter kan du sälja möbler. De kan med andra ord både återvinnas och återbrukas. Men framför allt så kan de bara leva vidare och bli vackare med åren.

Det finns en andrahandsmarknad för vissa badrumsmöbler. En av de få är möbler från Duobad. Priset för inköp ligger i paritet med övriga som håller hög kvalitet. Skillnaden är att om du säljer dina badrumsmöbler från Duobad, så får du en hel del pengar tillbaka. Det gör möblerna betydligt billigare än de flesta andra på marknaden. Kolla in alternativen på Duobads hemsida.

0